keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Sanojen mahti


Puheen vaikutusta olen pohtinut monessa elämäni vaiheessa.
Kuinka lausutut sanat voivat saada jopa trauman aikaan. Kirjoituksella ei ole yhtä voimakasta vaikutusta.

Sanoja käytetään kuvaamaan jotain. Usein niillä tavoitetaan vain pinta käsiteltävästä aiheesta.
Silti sanoja arvostetaan, niihin perustuu moni oppiarvo ja niillä kirjoitetaan käytännöstä, jota sitten toiset arvioivat tai toteuttavat.

Tiede on tämän päivän uskonto. Mittaamalla saadaan arvoja, joita käytetään todistamaan hypoteesia, joka on esitetty tutkimuksen aluksi. Tutkimus kun ei ole tutkimus, jollei kohdetta rajata. Ja tuloksia varmisteta satunnaistamalla ja ihmisen vaikutusta minimoimalla kaksoissokko-menetelmällä. Sitten ihminen käyttää näitä tutkimuksia ymmärryksensä ja tarpeidensa mukaan. Ihminen voi myös rajata tutkittavia tai tuloksia niin että hypoteesi täyttyy. Tutkimukset on silti nostettu jalustalle, palvottavaksi, niihinhän tiede-uskonto perustuu.

Homeopatiaa vastaan hyökätään sillä ettei se olisi mitattavissa. Pelkkä ihmisen kokemus ja paraneminen eivät riitä. Tutkimuksia, myös näitä kaksoissokko tutkimuksia on homeopatiasta in vitro ja in vivo tehty. Jokainen lääkeainekoe on pienimittainen tutkimus, jossa kerätään paljon "dataa".

Vaikka tutkimukset homeopatiasta lisääntyvät kaiken aikaa ja metadata osoittaa, että homeopatialla on selkeästi plaseboa suurempi vaikutus, en painottaisi niitä kuitenkaan tärkeimmäksi kriteeriksi homeopatiaa tehtäessä. Vaan ihmisten kokemusta elämisen ja elämänlaadun paranemisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti