tiistai 23. syyskuuta 2014

Eksotiikka

Eksotiikkaa selitetään sanoilla vierasmaalaisnen, kaukainen, erilainen, kiehtova, trooppinen, itämainen.



Jos tarkastelet kuvaa lähemmin, huomaat naisen rinnuksilla kännykkäkotelon ja kännykän. Se on toimiva kännykkä. Kuva on otettu klinikalla 40 minuutin ajomatkan päässä Moshista, kyläkunnassa, jossa valtaosa hoidettavista on hiv positiivisia.

Kun matkustaa kauas kotoaan saa eksoottisuus uuden merkityksen: vielä kokematon, vieras.
Tansania on yksi länsimaalaisimmista Afrikan maista. Täällä on aivan samat mukavuudet ja toiminnat afrikkalaisittain toteutettuna. Tien varrella näkee pajoja, joissa hitsataan mitä hienompia portteja, ilman suojaimia, tien varrelta voit myös ostaa käsityönä tehdyn parivuoteen.



Käsin tekeminen, käsityöläisyys, kulkee täällä veressä, afrikkalainen taide on omanlaistaan. He myös ilmaisevat taiteen avulla kokemuksia ja tunteitaan Mm. ebolasta on jo tauluja, jotka kuvaavat kaikkea sitä mitä siihen liittyy.


Afrikka on vastakohtaisuuksien maa. Keskellä kurjuutta voit nähdä kännykän...

lauantai 20. syyskuuta 2014

Luonnollisesti

Masait elivät ennen Serengetin tasangolla vaeltaen ja paimentaen lehmiään. Sieltä he joutuivat Serengetin muuttuessa kansallispuistoksi muuttamaan Mount Merun lähelle korkeille niin muodoltaan kuin sijainniltaankin oleville niityille, silloin he alkoivat viljelemään maata paimentolaisuuden lisäksi. Osa heimosta jäi asumaan yhteen kohtaan toisten jatkaessa kiertelevää paimentolaiselämää.


Tämä kuva on kuitenkin Arushan kansallispuistosta, ei kovinkaan kaukana Mount Merusta. Päivä meni eläimiä katsellen ja kuvaten. Eikä päässä pyörähtänytkään ajatusta klinikoista kun keskittyi huomaamaan kauniita perhosia ja kansallispuistossa vaeltelevia eläimiä.
Sää oli pilvinen, takki piti olla hyvin "nyöritettynä". Dokumenttien luomaan kuvaan seeprojen elinolosuhteista ei tänään kokema oikein sopinut. Risukkoista, pusikkoista ja viileää..
Eläimet näyttivät viihtyvän luonnollisissa olosuhteissaan.


torstai 18. syyskuuta 2014

Masai maassa


Paikkoihin ja ihmisiin liittämme mielikuvia ja ajatuksia, joita olemme heistä saaneet lukiessamme, kuullessamme tai ensi kertaa tavatessamme ihmisen tai tullessamme paikkaan. Näitä mielikuvia on vaikeaa muuttaa ja ne vaikuttavat joka kerta kohdatessamme samoja ihmisiä ja paikkoja. Ottaessamme jokaisen kohtaamisen ainoalaatuisena ja uutena on meillä mahdollisuus nähdä ihmiset ja paikat sellaisena kuin he oikeasti sillä hetkellä ovat. 
Masaista olin lukenut, nähnyt luontodokumentteja ja upeita kuvia masai miehistä värikkäine vaatteineen. Itse asiassa pidin koko Afrikkaa alkukantaisena ja sen ihmisiä luonnonolosuhteissa hengissäpysymisestään ja toisiaan vastaan kamppailevina heimoina.

Olimme kaksi päivää heidän parissaan, heidän omalla asuinalueellaan. Nyt näen heidät uudella lailla. He ovat tulleet minulle enemmän ihmisiksi ihmisen heikkouksineen, vahvuuksineen ja tarpeineen, mutta myös hyvin yhteisölliseksi heimoksi.
Heimoon kuuluu erilaisia ihmisiä kuten me olemme kaikki. Jotkut ovat avoimia ja välittäviä, osa epäluuloisia ja omiaan puolustavia. Valtaosa jotain tältä väliltä ja kaikki vielä enemmän.
Vanhempia ihmisiä arvostetaan ja heistä pidetään huolta. Alapuolella olevan kuvan nainen on 91-vuotias.
Masait elävät paimentolaisuudesta, mutta myös maata viljellen. Vuohien, lampaiden ja lehmien paimentaminen kuuluu miehille, pojat ovat työssä mukana heti kun pysyvät eläinten verkkaisessa vauhdissa mukana ja osaavat niitä ohjailla puukepeillään. Siis, hyvin nuoresta. Viljelyksillä ovat enimmäkseen naiset töissä, tytöt mukana jo äitinsä selässä kantoliinassa kulkien.
Masait ovat itsetietoisia ihmisiä. Kotinsa ovea ja elämäänsä he aukaisevat vain ihmisille jonka katsovat luottamuksen arvoisiksi. Heidän ystävyytensä saatuaan sitä kannattaa vaalia.

tiistai 16. syyskuuta 2014

Vasta kohtia

Toisinaan Afrikkaa sanotaan vastakohtien maaksi. Mantereella on valtavia rikkauksia, timantteja, toisaalta suurta köyhyyttä, nälkää.

Ihmiset täällä ovat oppineet sopeutumaan olosuhteisiin omalla tavallaan. Tänne ei sovi länsimaiset tavat, niitä kuitenkin ihmisille tyrkytetään, ilmaiseksi. Orpokoti Afrikassa on nälkää näkevällä seudulla mahdollisuus lapselle, näin ajattelee moni vanhempi. Köyhillä alueilla asuvat afrikkalaisvanhemmat saattavat laittaa lapsensa orpokotiin samasta syystä. Niinpä orpokodeissa on myös lapsia erotettuna vanhemmistaan, suvustaan, joka Afrikassa on erittäin tärkeä sen jäsenille. Mikä olisi sitten oikeanlainen apu heille? Antaa tukea ja mahdollisuuksia elää afrikkalaisena, tasapainoisena ihmisenä. Naisille, jotka usein ovat niitä, jotka pitävät perheen hengissä, täällä tarjotaankin tukea mm. aloittaa oma yritystoimintansa. HHA tukee hoitamalla laajasti homeopatialla, mutta myös työllistämällä, opettamalla itse työllistämään itsensä sekä vuokraamalla klinikkatiloja paikallisilta esimerkiksi.
Orvot lapset olisi parhainta sijoittaa sukunsa pariin, joten täällä luonnostaan paikalliset ovat aina toimineet.

Ihmisen luonne näkyy täällä korostuneesti monilla tavoilla. Mantereella käytävät sodat eri heimojen välillä, ahneus, epäluulo,  mutta myös auttavaisuus, välittömyys ja ilo.

Kilimandjaron huippu.

maanantai 15. syyskuuta 2014

Verkosto

HHA:n parissa toimii hyvin kansainvälistä porukkaa. Kuvassa on japanilainen Mie ja argentiinalainen Cynthia. Molemmat heistä ovat töissä keskusklinikalla, joka on ainoa pysyvä klinikka sekä lääkevarasto ja toiminnan keskus.

Vajaan viikon aikana olen heidän lisäkseen tutustunut kenialaisiin ja italialaiseen homeopaattiin. Moshissa käydessämme tutustuimme ranskalaiseen kielten opettajaan, joka ei kuulu mihinkään organisaatioon vaan etsii itse työtä itselleen. Muissa vapaaehtoisjärjestöissä, joiden kanssa olemme tämän viikon aikana toimineet, olemme tavanneet australialaisen ja amerikkalaisen. HHA:n perustaneet Jeremy on Isosta-Britanniasta ja Camilla Suomesta.

Afrikka kuitenkin yhdistää heitä kaikkia. Ja kuten kotimaastaan muualla olevat yleensä ovat, he ovat avoimia, kiinnostuneita muista ja heidän tekemisistään. Yhteisenä kielenä toimii englanti.

sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Vapaalla

Eilen joukkoomme tuli kaksi japanilaista vapaaehtoista. Tänään kävimme esittelemässä heille Moshia. Samalla opettelin ajamaan vapaaehtoisten käytössä olevaa autoa Tansanian liikenne säännöillä. Niitä on kolme: pysy vasemmalla (vasemmanpuoleinen liikenne), varo isoja hidasteita (hyppyreitä, "jumps"), joita on epäsäännöllisesti ja yllättäviinkin paikkoihin rakennettu ja kolmantena on sääntö ettei sääntöjä ole. Sunnuntaina on vähemmän liikennettä, koska monet kaupat ovat kiinni. Minun oli hyvä harjoitella ajelemaan vasemmalla puolella katua; vielä autolla, jonka ratti ja hallintalaitteet ovat oudolla puolella minulle. Moshissa on kolmen uskontokunnan kirkot: kristittyjen, muslimien ja juutalaisten. Kristityt lepäävät sunnuntaisin, juutalaisille perjantai on pyhä päivä. 


Iltapäivällä kävimme tutustumassa paikallisiin maisemiin järjestetyllä 8 km patikkareissulla. Sen jälkeen kävimme vielä läpi lääkeaineita, jotka ovat AIDS - potilailla yleisimpiä. Varsin toimelias vapaapäivä.

Huomenna klinikalle, joka on Moshin alueella. Eikä päiväkään ole kuin vain kuuden tunnin mittainen ilman ruoka- tai muita taukoja, seuraava potilas tulee "sisälle" samalla kun edellinen poistuu..Vielä ei ole tietoa otammeko vastaan jonkun huoneessa vai taivasalla. Ja kuinka pitkä jono meitä siellä odottaa.

perjantai 12. syyskuuta 2014

Nyt sataa

Tänään sataa. Myöskin Afrikassa ilmastonmuutos näkyy, Tansaniassa on tänä vuonna ollut pitkiä sadeaikoja sadekauden ulkopuolellakin.
Nyt täällä on kevät, kuiva kuuma kesäkausi sijoittuu vuodenvaihteeseen. Varsinainen sadekausi on ollut maalis-toukokuun aikana. Tänä vuonna myös tammi-helmikuussa satoi paljon, joka näkyi "Homeopathy for Health in Africa" järjestössäkin. Se oli juuri saanut luvat, paikan ja järjestelmän luotua tutkimustoiminnalle, jonka piti alkaa silloin. Mutta tutkittavia ei alkanut kuulua, koska sadekauden alussa kaikki kykenevät ihmiset ovat maata viljelemässä. Tammi-helmikuun pitkä sade loi epävarmuutta siitä, että alkoiko sadekausi normaalia aikaisemmin..
Viikonloppuisin ei ole klinikkoja. Silloin puretaan viikon tapahtumat tilastoiksi ja dokumenteiksi. Vapaaehtoisjärjestöjen täytyy pystyä osoittamaan toimintansa: että tehdään töitä avustusten ja lahjoitusten avulla. Viikonloppuisin kootaan potilastiedostot, tehdään viranomaisten vaatimat tilastot ja jaetaan kokemuksia, joiden avulla suunnitellaan seuraavan viikon ohjelmaa, hankintoja ja kunkin ihmisen paikkaa kunakin päivänä.
Viikonloppuisin kerätään myös voimia seuraavan viikon rutistusta varten. Viikolla klinikat toimivat muutamasta tunnista jopa kymmeneen tuntia päivässä usein non-stoppina. Syömään ehtii vasta illalla. Kauimmaisille klinikoille on pitkä, kuuma ja hankala automatka.
Paikallinen suuri tie, se parhaiten kunnossa pidetty..

torstai 11. syyskuuta 2014

Elämänsä alussa

Terveisiä Kilimanjaron juurelta Tansaniasta.
Kuva on "Born to learn"järjestön ylläpitämältä koululta köyhistä oloista tuleville lapsille. Monelta koulua käyvistä lapsista puuttuu toinen tai molemmat vanhemmat elämästään. Monelle myös koulun tarjoama ateria on päivän ainoa. Heitä on laiminlyöty monella tavalla, monia on myös kuritettu.
Tämän järjestön toimintatapoihin ei kuulu lasten piekseminen, jota tapahtuu köyhille järjestetyissä muissa kouluissa.

Koulussa lapsille opetetaan meille normaaleista päivän toimista, kuten hampaiden pesu, lähtien tieteisiin saakka. Nyt siellä aloitettiin myös lasten hoitaminen homeopatialla, lääkäri jo käy säännöllisesti tutkimassa heitä. Homeopatialla hoidon rahoittaa "Homeopathy for health in Africa" vapaaehtoisjärjestö.

tiistai 9. syyskuuta 2014

Matkalla Tansaniaan

Matka tuntemattomaan maanosaan, kulttuuriin, ennakoimattomiin tapahtumiin, on alkanut.
Huomenna lienemme Kilimanjaron juurella Moshissa..
Tärkeintä on matka…Liike, dynamiikka. Muutos..


Aika on kypsä

Ihmisen luontoon kuuluu pitää kiinni vanhasta tavastaan, ajatuksistaan, siitä mitä on oppinut. Hän ei kuule eikä ymmärrä muita vaihtoehtoja ennen kuin on valmis kuulemaan. Auktoriteeteilla ja medialla on suuri valta ihmisen mielen piteisiin, joihin hän perustaa toimintansa vastuuta itse ottamatta.

On joskus turhauttavaa odotella ihmisen kypsymistä vastuuseen jota paraneminen vaatii.



Kypsymisprosessia voi nopeuttaa kypsien yksilöiden läsnäolo tai tiettyjen toisten lajien erittämä kaasu. Maltti on kuitenkin paras neuvo puutarhureille, jotka tuskastuvat odotellessaan sadon valmistumista.

Parantuakseen ihminen kokeilee monia lääkärin määräämiä lääkkeitä, joiden pitäisi tehdä hänet ehjäksi ja terveeksi ilman suurempia ponnisteluja. Yleensä hänen oireensa ja tilansa vain pahenee tästä, perussyyn oireilun lisäksi tulee lääkkeiden aiheuttamaa oireilua sekä tilan pahenemisesta johtuvia oireita. Tätä jatkuu kunnes ihminen on valmis, kypsä, ottamaan vastuun itse itsestään.

Myöskin länsimainen yhteiskunta kulkee aina vain pahenevan tilan kautta oivallukseen ja yksilön vastuuseen. Tänä päivänä ihmisen elämää ohjailee valtiovalta hallitsemalla, markkinat luomalla edellytykset ja teollisuus määrittelemällä sen mitä tavoitella. Näin pahoinvointi sekä oireilu yhteiskunnassa lisääntyvät.

Muutos sekä paraneminen lähtee yksilöstä. Vastuun ottamisesta itsestään, teoistaan sekä ajatuksistaan.